KIRKECAFÉ

Kirkecaféen byder på spændende foredrag i højskoletraditionens ånd

med vægt på oplysning, fællessang og godt samvær.


Se PROGRAM 2024-25 herunder eller download det her.

Salmesang og sangglæde - hele livet

10. april 2024 kl. 14-16.

Christine Toft Kristensen - Organist i Grene Kirke (Billund) og "Årets leder" i Billund kommune.

Hvordan synger man salmer med babyer? Med konfirmander? Med demensramte? Christine har gennem mange år beskæftiget sig med salmesang med forskellige målgrupper inden for Folkekirken og har også udgivet bøger om det. Til kirkecaféen vil hun fortælle om sit arbejde med netop salmesang - både teoretisk og praktisk. 

Den lille dreng på den nederste gang

18. september 2024 kl. 14-16. 

 

Anders Dalgaard er pensioneret præst fra Øster Snede Kirke og tidligere formand for Indre Mission.

Han fortæller om sin veje gennem livet fra barndom, opvækst, ungdom til det voksne liv. Turen går via forskellige faser: ordblind, specialundervisning i mange år, kærlighed til de sortbrogede køer; til mødet med den umulige udfordring som en god ven gav mig, da han udfordrede mig til at læse til præst.

De uartige piger fra Sprogø

30. oktober 2024 kl. 14-16. 

Flemming Rishøj er Pensioneret sognepræst i Gjesing v. Esbjerg. Han har arbejdet i Tanzania som missionær og på Grønland. 

Engang et “naturligt fængsel”  midt i Storebælt, hvor flere hundrede kvinder fra 1923 til 1961 blev isoleret og placeret på ubestemt tid.

Kvinder under åndssvageforsorgen, som det  dengang hed. Kvinderne blev anset for at være seksuelt og moralsk fordærvet og dermed til fare for samfundet.

Foredraget belyser gennem tale og power-point ert stykke spændende Danmarks-historie, og viser bl.a., at havde man EN GANG fået “titlen” “SPROGØ-PIGE”, var mman for altid stemplet som “EN AF DEM”.

En tankevækkende historie om mennesker, der set med samfundets øjne, forblev “tabere.”

Men har samfundet ændret menneskesyn siden “dengang”,- eller er det status quo?

 

Naturens skønhed trækker himlen ned til os. - Troen og naturen 

27. november 2024 kl. 14-16

Simon Aaen er billed- og kirkekunstner, og har lavet vores smukke krucifiks i Sognehuset. 

Få indblik i vejen fra inspiration til det færdige værk. Hør om teknikken, inspirationen, processen og arbejdet med de store kirkeudsmykninger.
Simon Aaen´s arbejdsområde som billedkunstner er Troen og Naturen.
Han har udsmykket flere kirker og sognegårde, og er en af landets kendte kirkekunstnere. Hans værker er solidt gennemarbejdet og udstråler en stor indleven i naturens stærke udtryk.  Maleteknikken med de mange lag maling, giver værkerne en opleves af at være i konstant bevægelse og samtidig indbydes til ro og fordybelse.
Udtrykket balancerer mellem det konkrete og det abstrakte, altså det Sete og det Usete. Vi bliver som beskuer trukket ind i kunstnerens billedunivers og får lyst til at bruge sin egen fantasi og fordybe sig i værkerne.

I de religiøse motiver er der plads til både tro og tvivl, men altid med en sikker forankring i den Teologiske og Kunsthistoriske tradition.

Den lokale med en vision

8. januar 2025 kl. 14-16

Birgit Jakobsen er byrådspolitiker i vores egen kommune for Kristendemokraterne, og vil dele oplevelser fra de første 11 år i kommunalpolitik, og drømme for de næste år. Kan kristendom og politik overhovedet forenes? Kan det adskilles?

Aktiv dødshjælp?

5. februar 2024 kl. 14-16

"Du er værdifuld fordi du er dig, og du betyder noget indtil det sidste sekund i dit liv. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, ikke kun for at du skal dø i fred, men også så du kan leve indtil du dør."

Connie Vibe er overlæge på Sct. Maria Hospice i Vejle og arbejder til dagligt med palliation - at fremme livskvaliteten hos livstruende syge mennesker ved at lindre symptomer af fysisk, psykisk, social og eksistentiel/åndelig karakter. Overskriften er et citat af Cicely Saunders, grundlægger af den moderne hospice-filosofi, og fungerer stadig som grundlag for arbejdet på hospice. Mange forbinder hospice med død, men på hospice er der utroligt meget liv og fokus på bedst mulig livskvalitet. Connie vil fortælle om arbejdet blandt døende mennesker - om aktiv livshjælp frem for aktiv dødshjælp.

Har kirken en fremtid? Hvordan?

5. marts 2025 kl. 14-16.

Mette Boch, Sognepræst, tidl. chefredaktør og kirkeminister

Mette Boch har siddet med en af de største fingre på Folkekirkens puls. Hun har skrevet om kirken som journalist, og nu forkynder hun i den hver søndag. Men har kirken en fremtid? Hvordan?

Sindbjerghistorier

2. april 2025 kl. 14-16.

Lokale og globale historier

fortalt om og fra sognets folk

og deres oplevelser ude i verden.